Tour de France warm-up - part 3


Maillot jaune


Nejslavnější, nejúžasnější a nejchtěnější dres na světě, to je žlutý trikot vedoucího závodníka. Mýtická proprieta vítěze fascinuje dodnes miliardy lidí po celém světě a mnoho menších závodů obléká, na počest Tour de France, svého vítěze do dresu stejné barvy. Avšak když Maurice Garin v roce 1903 dojel do cíle jako vítěz, signalizovala jeho vedení pouze zelená páska na jeho paži. Tato signalizace vedoucího závodníka pokračovala i dlouho poté. Oficiálně byl první "žluťák" zaveden v roce 1919. Přesněji 18. července téhož roku a oblékal jej Francouz Eugene Christophe v etapě z Grenoblu do Ženevy. Následující rok ovšem dres opět nebyl přítomen hned od začátku, ale znovu byl věnován vedoucímu po 9. etapě. Možná si někteří položí otázku, proč zrovna žlutý? Odpověď je více než jednoduchá - Deník l'Auto, který závod pořádal, se tiskl právě na žluté list. A tento odkaz přetrval dodnes, přestože se inkriminované periodikum už jmenuje l'Equipe a na žlutém podkladu není.

Pokud budeme brát celkovou klasifikaci, prvního vítěze jsme si již představili. Premiérovým doublem se ještě v bodovacích dobách mohl pochlubit Francouz Lucien Petit-Breton. Belgičan Philippe Thys jeho počin překonal svým třetím vítězstvím již v roce 1920. Paradoxní na tomto ovšem je, že tomuto borci dosti uškodila válka, je totiž dost možné, že v roce 1920 by nevyhrál potřetí, ale popáté, či pošesté. Dlouho se nikomu nepodařilo Thyse vyrovnat. Velká většina končila na dvou vítězstvích. Až v roce 1955 dokázal Lousion Bobet dokončit hattrick a vyrovnat legendárního Belgičana. Až konečně o dva rok později poprvé vyhrál mladíček Jacques Anquetil. Neskutečný jezdec proti chronometru totiž dokázal kromě svého prvního triumfu vyhrát ještě 4x v letech 1961-1964 a ustanovil rekord, který v podstatě platí dodnes. Vyrovnat se mu podařilo pouze "Kanibalovi" a největší legendě cyklistiky Eddy Merckxovi, "jezevci" Bernardu Hinaultovi a velkému Migueli Indurainovi, který je také jediný jezdec, který dokázal svých pět triumfů získat v řadě.

Nejvíce dresů má doma samozřejmě Lance Armstrong, pokud je tedy nemusel vrátit. Ovšem všichni dobře víme, že jeho neskutečných 7 triumfů v řadě bylo hlavně dílem podvodu.

Champs Elysées čeká!

Letošní Tour se dá charakterizovat jako jednodušší než loňská. Pouze jedna časovka, i když poměrně náročná, a 6 horských etap s pěti dojezdy na vrcholu prověří jezdce trochu méně než loni. I to je jeden z důvodů, proč třeba Nairo Quintana preferoval více Giro d'Italia.



Jméno: Alberto Contador
Národnost:  Španělsko
Tým: Tinkoff - Saxo
Datum narození: 6. prosince 1982
Výška a váha: 176 cm, 61 kg
Největší úspěchy: 2x Tour de France ('09,'07), 2x Vuelta a Espaňa ('12, '08), Giro d'Italia ('08), 3x Vuelta al País Vasco ('14,'09,'08), 2x Paris - Nice ('10,'07)
Forma: Nejdekorovanější jezdec současnosti, Španěl Alberto Contador si prozatím může oddychnout. Po loňským matných výkonech se majitel jeho stáje Oleg Tinkov nechal slyšet, že by jej klidně obětoval. "El Pistolero" u ale letos odpověděl jasně. Špatná forma je ta tam, naopak se zdá, že Contador je podobně silný, jako v roce 2010, kdy dokázal vyhrát jak Tour, tak Giro, ale jeho tituly mu byly odebrány. Velice silný a explozivní vrchař se zdá být v dobré formě i v časovce, kde byly hlavní obavy velké ztráty na jeho největšího konkurenta Chrise Frooma.



Jméno: Chris Froome

Národnost:  Velká Británie
Tým: Sky
Datum narození: 20. května 1985
Výška a váha: 186 cm, 72 kg
Největší úspěchy: Tour de France ('13), 2. místo Tour de France ('12), 2. místo Vuelta a Espaňa ('11), 2x Tour de Romandie ('14,'13), Critérium du Dauphiné ('13), 2x Tour of Oman ('14,'13)
Forma: Brit, o kterém se po loňských dvou sezónách tradovalo, že není prakticky z tohoto světa se letos zdá poměrně lidský. Jeho výkon nejsou prozatím až tak nadpozemské, ovšem nelze říct, že špatné. Froome však loni byl zvyklý na něco jiného. Fenomenální časovkář však hledí k Tour s nadějemi na vítězství. Bude ovšem muset přesvědčit, protože loni poměrně odpadal v posledním týdnu, což by se mu letos nemuselo vyplatit. Zásadním problémem může být také jeho dosti rigidní ovládání kola. etapa číslo 5 totiž pro Froomovy naděje může být doslova smrtící.



Jméno: Alejandro Valverde

Národnost:  Španělsko
Tým: Movistar
Datum narození: 25. dubna 1980
Výška a váha: 178 cm, 61 kg
Největší úspěchy: 2x Liége-Bastogne-Liége ('08,'06), 2x Critérium du Dauphiné ('09,'08), Vuelta a Espaňa ('09), 2x Fléche Wallone ('14,'06), 3x Vuelta a Andalucia ('14,'13,'12)
Forma: Valverde se může pyšnit nejlepšími výkony letos. Zatím dokázal, podobně jako Contador, ničit konkurenci od jara až doposavaď a po loňské smůle určitě bude doufat v lepší umístění. Letos se zdá, že hodně vylepšil časovku, což mu jistě jen pomůže v nahánění drahocenných vteřin. Zároveň se Valverde velmi svědomitě připravoval na etapy na pavé, protože se sám zúčastnil několika jarních semi-klasik v Belgii. Avšak pavé v Belgii a na Roubaix je velký, opravdu velký rozdíl.


Jméno: Vincenzo Nibali

Národnost:  Itálie
Tým: Astana
Datum narození: 14. listopadu 1984
Výška a váha: 181 cm, 65 kg
Největší úspěchy: Giro d'Italia ('13), Vuelta a Espaňa ('10), 2x Tirreno-Adriatico ('13,'12), 2x Giro del Trentino ('13,'08), GP Ouest France-Plouay ('06)
Forma: Nibbles letos není takový tank jako loni, ovšem i tak se zdá, že jeho forma má vzestupnou tendenci. Na prověrce před Tour de France se zdál být už ve slušné formě, i když do absolutní pohody má pořád daleko. Je však možné, že na předcházejícím Giru našel Nibali novou motivaci. Jeho téměř klon, Fabio Aru, se totiž ukázal v neskutečném světle a není vůbec nemožné, že by právě mladší Ital mohl být lídrem pro příští rok. Tyto okolnosti mohou Nibaliho pohánět kupředu, snad i v jeho famózních sjezdech. 


Jméno: Joaquím Rodríguez

Národnost:  Španělsko
Tým: Kaťuša
Datum narození: 12. května 1979
Výška a váha: 169 cm, 57 kg
Největší úspěchy: Il Lombardia ('13,'12), 2. místo Giro d'Italia ('12), 3. místo TdF ('13), 3. místo Vuelta a Espaňa ('13)
Forma: Dosti překvapivá nominace španělského veterána na "Starou Dámu" možná bude mít nemilou dohru. "Purito" totiž nejen, že nezávodil od svého zranění na Giro d'Italia, ovšem ani profil není k němu příliš shovívavý. Explozivní jezdec však může získat čas i na níže položených etapách, kde se právě jeho akcelerace může opravdu projevit. Jsou tady však stále pochybnosti. Rodríguez totiž nikdy Grand Tour nevyhrál a letošní sezóna lemovaná zraněními jeho šancím určitě moc nepomůže, zvlášť, když se zdá, že ruská stáj preferuje podporu norského rychlíka Alexandera Kristoffa.

Tady výčet nekončí!

Van den Broeck byl nejlépe čtvrtý, podívá se letos výš? Photo: Lionel Bonaventure/AP


Opravdu, ne jen výše zmíněná pětice se bude pokoušet o vítězství, i když k tomu má nejlepší předpoklady. Výrazně se jim však přibližuje Jurgen van den Broeck. Belgičan ve službách stáje Lotto, jehož hlavním zájmem je Tour de France vypadá opět skvěle připraven. Jeho obsese slavným závodem se ale může obrátit proti němu - mít sezónu postavenou jen na úspěchu v jednom závodě není moc chytré zvlášť když vezmeme v potaz, že Lotto je zde hlavně pro Andrého Greipela.

Michal Kwiatkowski při jeho parádní disciplíně Photo: Sirotti

Rui Costa opět opanoval Švýcarsko a je znovu skvěle připraven, ale oproti předchozím rokům není v pozici nosiče vody. Lampre mu bude celé nakloněno a i sám Portugalec určitě doufá ve výrazný úspěch. Po něm bude koukat i Andrew Talansky. Američan právě po úniku vyhrál Critérium du Dauphiné a určitě hledí k Tour s nadějemi na zlepšení minulého desátého místa. Mladíci Michal Kwiatkowski s Romainem Bardetem povedou své týmy v boji o celkovou klasifikaci, i když Polák má trochu horší pozici. Jeho současná forma je dosti podivná, přestože poměrně suverénně vyhrál mistrovství Polska v časovce, a nemá k ruce tým, který se zajímá hlavně o Marka Cavendishe. Naproti AG2R bude celé k ruce Bardetovi, což mu dává značnou výhodu, hlavně Jean-Christophe Péraud, který má i své vlastní zájmy.

Roman Kreuziger na zádech Richieho Portea Photo: cyclingweekly.com

Tejay van Garderen je letos dost nekonzistentní a je otázkou, zda bude bojovat o první pětku nebo skončí v propadlišti dějin. Naopak Bauke Mollema určitě po očku kouká výš než po loňském 6. místě. Po lepších umístěních určitě koukají i Roman Kreuziger s Richiem Portem, ale oba dva zde budou hlavně k ruce svým lídrům a vlastní ambice asi nechají doma. Další z našich Leopold König, se ale jako lídr stáje NetApp určitě nebude v ničem brzdit a bude útočit. Po loňské fascinující Vueltě je Tour další velký krok ke zviditelnění a konfrontaci s nejlepšími závodníky. Trek letos nepovede Andy Schleck, to je jasné. Do jeho bratra Fränka a Haimara Zubeldii dává tato lucemburská stáj největší naděje na celkové umístění, nicméně ambice nejsou příliš vysoké. Za IAM bude určitě vysoko bojovat Švýcar Mathias Fränk, který v posledních letech zraje jako víno.

Thibaut Pinot při svém nejslavnějším vítězstvím Photo: Lionel Bonaventure/AFP

Francouzi nevzhlížejí s nadějemi pouze k Bardetovi. Supertalent Thibaut Pinot je snad zpět a doufáme, že jej uvidíme hýbat s pořadím na nejvyšších příčkách. Pierre Rolland zaválel v Itálii, ale nedá se moc čekat, že by zde jel na pořadí. Jeho hlavním cílem určitě bude dres pro nejlepšího vrchaře. Napodobil by tak svého lídra Thomase Voecklera, který tento pocit poznal předloni. Od tohoto veterána však nemůžeme letos už čekat velké věci, i když "Le Chouchou" je obrovský bojovník a nikdy se nevzdává.

Zde končí naše preview a doufám, že se budete u přenosů Tour de France spíš bavit než nudit. Velký start je totiž již příští sobotu v Leedsu. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Preview Milano - Sanremo