Demence a únorová rekapitulace


Tak a je to tady. Bohužel jsem nedokázal sám sebe vybičovat k neuvěřitelnému výkonu a to k tomu, abych aspoň dokázal dodělat sám sebou zadaný projekt v mém vlastním deadlinu, Holt, vždycky se nedaří, ale moje vlastní lenost a potom už i nechutenství mě přiměly k tomu, že letos žádný celosezónní preview NEBUDE. Jestli to je škoda nebo ne, nezávisí na mě, níže vám alespoň dávám k nahlédnutí pár příkladů, jak tedy rozpracovaný vypadá/vypadal.





ÚNOR 2015



Po lednovém Tour Down Under se nám cyklistická sezóna naplno rozjela právě v minulém měsíci. Závody na arabském poloostrově jsou známy svými těžkými větrnými podmínkami, kde kralují nejtvrdší sprinteři, a ani letos tomu nebylo jinak. Nejprve Tour of Dubai zcela opanoval Mark Cavendish. Manx Missile vyhrál 2 etapy, jednou byl druhý a tím si dokráčel i pro celkové vítězství.

Tým Zdeňka Štybara Etixx - Quick Step dokázal kralovat i na své téměř "domácí" půdě. Podíváme-li se do historie Tour of Qatar, je jednoznačné, že Quickstep v různých podobách je zde nejúspěšnější. Jen pro představu, za 13 let závodu (před letošní edicí) slavila tato belgická stáj 7 vítězství, 8 vítězství v bodování a také drží rekordy v počtu vyhraných etap. Nebylo tudíž překvapením, že Niki Terpstra dokázal obhájit loňský primát, i když letos jeho tým nedominoval.

Tour of Oman je většinou velmi dobrou přípravou pro vrchaře, takže zde sprintery v celkové klasifikaci nemůžeme moc čekat. Vítěz byl však mírně řečeno překvapivý. Španěl Rafael Valls totiž přelstil všechny favority a zvítězil v královské etapě, čímž si zajistil i vítězství v celkové klasifikaci. Nutno říct, že to bylo jeho teprve druhý profesionální triumf, navíc po pěti letech, tehdy ještě v dresu již neexistujícího Footon-Servetto.

Mezitím se rozjela i sezóna v Evropě. Klasicky nejdříve sérii závodů ve Španělsku, kde se na Vuelta a Murcia blýskl třetím místem již zmíněný český mistr. Volta ao Algarve v Portugalsku je v podstatě klasikou závodního kalendáře. Hodně se očekávalo od mistra světa Michala Kwiatkowskiho, který byl jednoznačně největším favoritem závodu. Ovšem nedokázal přelstít Gerrainta Thomase a skončil druhý.

Vuelta a Andalusia nám přinesla první letošní souboj Contador-Froome, ve kterém byl úspěšnější vítěz Tour de France 2013. Nevídanou bitvu vyhrál o 2 vteřiny, pro lepší pochopení - třetí Inxausti nabral ztrátu 2:38. K Britově vítězství pravděpodobně hodně přispěla i velmi silná sestava s Nievem, Sivcovem nebo Kennaughem.

A nakonec to nejlepší a možná i nejbizarnější. V poslední únorový den se otevřela klasická belgická sezóna  skrz Omloop Het Nieuwsblad. V posledních kilometrech vykrystalizovala vedoucí čtveřice ve složení Boonen, Terpstra, Vandenbergh (Quickstep) a obhájce vítězství Stannard ze Sky. Bizarní představení začalo asi 4km před cílem, kdy ujel Boonen, následně se o útok pokusili Terpstra s Vandenberghem jen aby nakonec nastoupil Stannard a díky tomu i vyhrál, co víc k tomu říci...


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo